SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doymuş yağ alımına dikkat

Yazının Giriş Tarihi: 06.05.2024 11:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.05.2024 11:04

Doymuş yağlar; kırmızı et, kümes hayvanları, tam yağlı süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal gıdalarda ve çoğunlukla hayvansal yağlarda bulunur. Genellikle oda sıcaklığında katı olduklarından bazen "katı yağlar" olarak da adlandırılırlar.

Doymuş yağlar kolesterol seviyelerinizde sorunlara neden olabilir ve bu da kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Doymuş yağ oranı yüksek gıdaları daha sağlıklı seçeneklerle değiştirmek kalp hastalığı riskini azaltabilir.

Hangi gıdalar doymuş yağ içerir?

Doymuş yağlar, birçok gıdada doğal olarak bulunur. Çoğu, et ve süt ürünlerinin yanı sıra hindistan cevizi, palmiye ve palmiye çekirdeği gibi tropikal yağları içeren hayvansal kaynaklardan gelir.

Doymuş yağ içeren gıdalara örnekler: biftek kuzu kümes hayvanları, özellikle derili krema tereyağı peynir dondurma Hindistan cevizi Palmiye yağı palmiye çekirdeği yağı bazı pişmiş ve kızartılmış yiyecekler paketli gıdalarAmerikan Kalp Derneği Tavsiyesi

Amerikan Kalp Derneği, kalorinin %5 ila %6'sının doymuş yağdan elde edildiği bir beslenme modelinin hedeflenmesini önermektedir.

Örneğin, günde yaklaşık 2000 kaloriye ihtiyacınız varsa, bunun en fazla 120'si doymuş yağdan gelmelidir.

Bu günde yaklaşık 13 gram doymuş yağ demektir.

 Sağlıklı bir kiloya ulaşmak ve bu kiloyu korumak için kalori alımını kalori ihtiyaçları ile dengeleyin. Tam tahılları, yağsız ve bitki bazlı proteinleri ve çeşitli meyve ve sebzeleri seçin. Tuzu, şekeri, hayvansal yağları, işlenmiş gıdaları ve alkolü sınırlayın.

Doymuş yağlarla ilgili pek çok çelişkili bilgi var. Bunları yemeli miyim, yememeli miyim?

Amerikan Kalp Derneği;   tereyağı, peynir, kırmızı et ve diğer hayvansal bazlı gıdaların sınırlandırılmasını önermektedir. Onlarca yıldır yapılan sağlam bilim, bunun "kötü" kolesterolünüzü yükseltebileceğini ve sizi kalp hastalığı açısından daha yüksek risk altına sokabileceğini kanıtladı.

Hatırlanması gereken en önemli şey genel beslenme tablosudur. Doymuş yağlar yap-bozun sadece bir parçasıdır. Daha fazla meyve, sebze ve tam tahıl yemek, genel olarak sağlıklı bir beslenme düzenine ulaşmanın bir yoludur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.