Bursa otomotivinde tehlike çanları, TOFAŞ ve Renault şalter indiriyor!

  Haziran ayında Bursa otomotiv ihracatı yüzde 12 düşerken Bursa'da üretim yapan Tofaş 40 Renault 30 gün şalter indirecek. Kanal 16'ya konuşan NOSAB Başkanı Erol Gülmez, çok tehlikeli bir durumla karşı karşıya olduğumuzu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2024 20:38
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2024 20:38

 Otomotiv ihracatı haziran ayı verileri açıklandı. düşüşle 2,6 milyar dolar olarak açıklanan verileri ve otomotiv ihracatında Türkiye'nin geldiği noktayı NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez TVON6 Yazı İşleri Müdürü Furkan Karaderi'ye değerlendirdi. 

   Gülmez tekstilden sonra otomotivde de üs olma özelliğimizi kaybettiğimizi belirterek bunun sebebinin yüksek enflasyon ve maliyetler olduğunu söyledi. Gülmez açıklamasında, "Daha önce biz Batı Avrupa'daki tedarikçilerle ve maliyetlerle yarışıyorduk daha konforluyduk ama şimdi doğu bloğu, otomotive girmeye başlayınca Romanya bizi geçti. Polonya bizi geçti. Macaristan'ından tutun da artık Kuzey Afrika, Fas, Mısır, Cezayir aynı şekilde bizi geçti. Eskiden bizim için pazar olan noktalar artık bizim rakibimiz haline geldi" ifadelerini kullandı.    Üretim maliyetlerindeki artışa da dikkat çeken Gülmez, "Geçen yıl bizim üretim maliyetimiz %200 ün üzerinde arttı. Döviz olarak hesapladığımızda ciddi bir maliyet artışı var ama satışlarımız aynı dönemde Euro bölgesinde %64 arttı.  Yani üretim maliyetimiz ihracatta %200 artarken satış gelirimiz %64 artıyor. Bu sürdürülebilir değil. Zaten otomotiv -15 kar marjlı bir sektör. Bu kadar açık makası kar ve maaliyet açısından taşıyabilecek durumda değil." dedi.

GELECEK İÇİN TEHLİKELİ BİR DURUMDAYIZ

   Sektördeki mevcut ilerleyişin gelecek için tehlikeli bir noktaya evirildiğini  söyleyen Gülmez, "Cuma gününden itibaren Tofaş 40, Renault 30 gün şalteri indiriyor. Yani daha önce maksimum  15 günle sınırlandırılan tatil dönemleri şimdi 30-40 güne çıktı. Maalesef kötü gidiyoruz. Gelecek için tehlikeli bir durum" ifadelerine yer verdi.

Mevcut soruna dair çözüm önerilerini de belirten Gülmez, “Ekonomiye siyaseten müdahale etmemek lazım. Ekonominin kendi kuralları içerisinde yaşamasına müsaade etmek lazım. Siz bir tarafta “enflasyonu artırıcı etkisi olur” diye haklı olarak belki dövizi baskılarken öbür tarafta dünyadaki pazarınızı kaybetmekle yüz yüze kalıyorsunuz. Gelinen noktada belki başka çare bulunamıyor ama bu noktaya gelmemeliydik. Bu noktaya gelmemizin de sebepleri belli. O nedenle ekonomiyi kendi kuralları, kendi birimi içerisinde yönetmek lazım." ifadelerine yer verdi.

HAFİF TİCARİ ARAÇ İHRACATINDA ARTIŞ VAR 

Hafif ticari araç ihracatında artış olduğunu belirten Gülmez bunun sebebi olarak ise, "Bize rakip olan Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerinde hafif ticari araç üretimi yok. O nedenle hafif ticari araçta biraz daha free alan bizim için. 

O bölgelerde otomotivde belirli bir doygunluğa ulaştığında bantlarını güncelleyip hafif ticari araç üretecek noktaya gelecekler o tür durumda, o alan da bizim için daralacak diye düşünüyorum bu da dikkat etmemiz gereken bir konu..." ifadelerini kaydetti.

HABER: Furkan Karaderi